Πορίσματα παγκόσμιας Ημέρας Λύκου 2016

Post date: May 15, 2016 5:33:35 AM

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΥΚΟΥ 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ –ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, 11.5.2Ο16

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ-ΠΟΡΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδη Λύκος είναι μια σοβαρή, σπάνια, αυτοάνοση, συστηματική και φλεγμονώδης πάθηση, με σοβαρές επιδράσεις και προεκτάσεις στις διάφορες πτυχές της ζωής των πασχόντων αλλά κυρίως και με ενδεχόμενες βλάβες ,αναπηρίες και απειλή για τη ζωή

‘Όπως καθορίζεται με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρότυπα, η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, πρέπει να είναι οργανωμένη, εξειδικευμένη και πολυθεματική, σε Εξειδικευμένο Κέντρο/Ρευματολογική Κλινική, όπως ισχύει στις διάφορες προηγμένες χώρες.

Η υφιστάμενη στην Κύπρο θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι η ενδεδειγμένη, συντονισμένη και κλινικά οργανωμένη. Παρέχεται κατακερματισμένα με ελλείψεις και κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων, οι οποίοι υφίστανται μια συνεχή ψυχοσωματική ταλαιπωρία αλλά και ανασφάλεια για την υγεία και τη ζωή τους.

Τα άτομα με Λύκο και γενικά τα άτομα με Φλεγμονώδεις Ρευματοπάθειες δεν έχουν πια άλλα περιθώρια ανοχής για ημίμετρα και πρόχειρες λύσεις. Προχωρούν σε μια κοινή πορεία δράσης και διεκδίκησης του δικαιώματος διασφάλισης της υγείας και γενικά της ζωής τους με την πρόσβαση τους στη σωστή, σύγχρονη και κλινικά οργανωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Καλείται η Πολιτεία να εγκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και προτεραιότητα στις σοβαρές αυτές παθήσεις και με κοινωνική ευθύνη να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε ουσιαστικές δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης, αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού της όλης θεραπευτικής αντιμετώπισης του Λύκου και των άλλων σοβαρών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων:

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ/ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΥΚΟΥ,

που θα αποτελέσει και Κέντρο Αναφοράς, Ερευνών, Μητρώων και Δεδομένων, καλύπτοντας ένα ήδη διαπιστωμένο και τεράστιο κενό.

Καλείται η Εθνική Επιτροπή για τις Ρευματικές Παθήσεις, να επιτελέσει αποφασιστικά και δραστικά το σημαντικό έργο και την αποστολή της, στον νευραλγικό αυτό τομέα της Υγείας.